עולם הספורט מאז ומעולם נקשר לעולם העסקים.
ההתמדה, הנחישות, בניית תכנית אימון מתאימה למתאמן, המטרות ארוכות הטווח והרצון לעשות הרבה מעבר לאפשרי הנתפס היו כאבני בניין ב-2 עולמות מדהימים אלו.
אז מה בין עולם הספורט לאסטרטגיה פיננסית?
התמדה
העולם הפיננסי נותן אוצרותיו למתמידים. האסטרטגיות הקלאסיות של הצמדות למדד מסוים או רכישה ואחזקה לאורך זמן של מניות ונכסים פיננסיים אחרים מוכיחה עצמה לאורך זמן. כוחה של הריבית דריבית גם הוא מקדש את ההתמדה.
לאחר שהחלטתם על האלוקציה – בחירת הנכסים שלכם - המרכיב החשוב ביותר כמעט הוא התמדה לאורך זמן.
הרעשים בשוק רבים, ובעידן הדיגיטלי כותרות מנסות להיות מפוצצות ככל שניתן כדי ש"יקליקו" עליהן, וזה גורם מספר 1 שמפריע להתמדה.
בניית תכנית מתאימה לאופי המשקיע
בניית תכנית מתאימה לאופי המשקיע היא פרמטר מאוד חשוב בניהול לאורך זמן. כמו שלכל מתאמן תכנית משלו המתבססת על אופיו, מצבו הפיזי, גמישותו ומצבו הנפשי, כך גם בהשקעות. אין קשר לכמות הכסף הראשונית של המשקיע. אם אדם אינו יכול לסבול תנודות בכספו, גם אם אחוז קטן מאוד חשוף לתנודתיות גבוהה, הוא לא יהיה מסוגל להתמיד בכך לאורך זמן – ראה עיקרון הכותרות הדיגיטליות בפסקה הקודמת.
חשוב מאוד להבין מיהו המשקיע, וכמה הוא מסוגל להכיל תנודתיות.
עצת הזהב - אם אתם משקיעים שנכנסים לראשונה לשוק, כלומר מעבירים כסף מפיקדון בבנק לשווקים הפיננסיים, עבדו בשיטת ה"סלאמי" - כמו פרוסות נקניק.
משקיעים 5%, רואים כי טוב, מוסיפים עוד 5% וכך הלאה.
בעצם, יוצרים תהליך רגשי שיבנה לכם את אופי המשקיע שלכם.
מטרות ארוכות טווח
כלי מפח בבניית האסטרטגיה – למה מיועד הכסף?
למשל, כסף ברכיב התגמולים של קרן הפנסיה לאדם בן 30, יתאים לרכיבים מנייתיים יותר ועם חשיפה לסיכון גבוה יותר.
השקעה עבור ילד בן 3 - גם כאן טווח ההשקעה יכתיב מסלול מנייתי יותר בד"כ.
לעומת זאת, אם אדם חוסך/משקיע כסף בידיעה שזה למקדמה לבית עוד 5 שנים למשל, כאן כבר יתאימו מסלולים כלליים יותר, כיוון שטווח הטעות והתיקון מתקצרים מאוד. מה גם, שרמת הרגש בהשקעה כזאת מאוד גבוהה (בטח אם מעורבים בני זוג).
מגשימים את הבלתי אפשרי
כאן נכנס לתמונה עקרון הריבית דריבית.
העיקרון בעצם הופך את החסכון הפנסיוני למיליונים של צבירה, את קרנות ההשתלמות להתקרב למיליון ואת היכולת להשתמש במוצרים כאלה כמנופים להשקעה ולהגשמת חלומות.
צריך לעבוד הפוך: להגדיר מה אני רוצה, ואז ללכת אחורה. כמה אני צריך כדי לקדם את זה? מה זה אומר מבחינה שנתית, חודשית, אפילו שבועית? כמה כסף אני צריך לייצר לשם כך?
"כוון לירח, מקסימום תגיע לכוכבים" – לס בראון.
לסיכום
עולם הספורט רווי ברגעים מרגשים, רגעים שהבודד או הקבוצה מתגברים על הבלתי האפשרי. רגעים שנותנים השראה לחיים שלמים.
כך גם בפיננסיים, בהשקעות, בעושר.
אפשר להגיע להכל. צריך לחשוב כמו ספורטאי מקצוען, לשכלל יכולות, לקחת סיכונים מחושבים, ללמוד על התנהגות של כסף, להבין על מה אני משפיע ועל מה לא.
תחלמו על מדליית הזהב שלכם – היא בהישג יד.
תתחייבו, תחלמו, תגשימו.
לשיחה עם מתכנן השקעות, ללא התחייבות - צרו קשר